Zobacz nasze Aukcje



Projekty technologiczne kuchnii

Zamów bezpłatny katalog

lub pobierz w formie pdf

Kostkarki

Aktywne filtry

Kostkarki do lodu – cechy charakterystyczne i zastosowanie 

Wolnostojąca kostkarka do lodu to znacznie wygodniejsza alternatywa dla stosowania foremek lub woreczków na lód. Oszczędna w eksploatacji kostkarka gwarantuje wygodną produkcję kostek lodu w znacznie większej liczbie. Cicha i bezproblemowa praca kostkarki pozwala zająć się innymi obowiązkami, takimi jak gotowanie czy serwowanie posiłków. Kostkarka stanowi wygodne udogodnienie w gospodarstwie domowym, a w przypadku większości lokali gastronomicznych niemal konieczność. Wynika to z wysokiej wydajności kostkarki – najbardziej zaawansowane modele mogą wytwarzać nawet do kilkuset kilogramów lodu w ciągu doby. Szczególnie uczęszczane kluby, bary i restauracje zyskają zatem bezpieczne zaplecze lodu, mogąc na bieżąco serwować zimne napoje.  

Idealnie przezroczyste kostki lodu o pożądanej wielkości 

Co ważne, kostkarki gwarantują również znacznie estetyczniejsze kostki lodu. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii mają one jednolitą, idealną przezroczystość bez pęcherzyków powietrza. Dzięki temu drinki prezentują się znacznie lepiej, robiąc na gościach wrażenie luksusu i wysokiej jakości. W wielu modelach kostkarek można również sterować wielkością kostek lodu, co pozwala na dopasowanie ich choćby do rozmiaru szklanki czy rodzaju serwowanego napoju. Lód przygotowywany w kostkarce ma jeszcze jeden atut – ma w 100% neutralny zapach. Niekiedy jest to niemożliwe do osiągnięcia w przypadku mrożenia lodu w foremce w zamrażarce, w której znajdują się inne produkty spożywcze.  

Kostkarka do lodu – niezbędny przyrząd do przygotowywania orzeźwiających napojów  

Automatyczne kostkarki do lodu znajdą szczególne zastosowanie w hotelach, restauracjach, barach, dyskotekach, domach weselnych oraz innych punktach gastronomicznych. To urządzenia wydajne, energooszczędne, bezawaryjne oraz intuicyjne w obsłudze. Tańszy sprzęt o mniejszych gabarytach coraz chętniej jest wykorzystywany także w kuchniach domów prywatnych. Istnieją także kostkarki, które stworzono specjalnie do samodzielnej obsługi przez gości hotelowych. Kostkarkę do lodu docenia się szczególnie latem, gdy wysoka temperatura powietrza wzmaga pragnienie. Kostki lodu można dodawać do wszelakich napojów: czystego alkoholu, drinków, soków, lemoniady, koktajli, kawy czy herbaty. W razie potrzeby, kostki lodu można wykorzystać także podczas gotowania, na przykład do hartowania gotowanych warzyw. Szybki dostęp do kostek lodu może przydać się również w sytuacji doznania urazu, na przykład do schłodzenia obrzęku.  

Jak działa kostkarka do lodu? 

W zależności od ustawionego programu oraz rodzaju kostkarki, kostki lodu są produkowane aż do zapełnienia całego pojemnika na lód lub jego określonej objętości. Kostkarka jest wyposażona w wyjmowany zbiornik na wodę oraz szufladkę bądź koszyk na kostki lodu. Po podłączeniu do zasilania, zbiornik kostkarki należy wypełnić wodą. Po uruchomieniu urządzenia nawet już po upływie kilkunastu minut można cieszyć się gotowymi kostkami. Do wytwarzania lodu najczęściej wykorzystywana jest metoda natryskowa – woda nalana do kostkarki zostaje poddana mrożeniu poprzez czynnik chłodzący, wodę lub powietrze. W większości modeli kostkarek za pomocą sygnału dźwiękowego urządzenie informuje o zakończonej pracy.  

Kostkarka do lodu – estetyka i sterylność 

Kostkarki do lodu mają obudowy o izolowanych ściankach ze stali nierdzewnej malowanej proszkowo. Kolorystyka kostkarek zwykle bazuje na różnych odcieniach srebra. Dzięki temu kostkarka prezentuje się estetycznie i sterylnie. Izolowane ścianki kostkarki zapobiegają rozpuszczeniu wytworzonych kostek lodu, a także ułatwiają zachowanie prawidłowych zasad higieny w punktach gastronomicznych. Zasobnik do przechowywania kostek lodu jest dodatkowo izolowany. Warto wybrać model wykonany z wytrzymałego materiału, na przykład tworzywa ABS, które jest odporne na uszkodzenia mechaniczne i łatwe do utrzymania w czystości. Wiele kostkarek ma wbudowany elektroniczny panel sterowania. Może on uwzględniać przełącznik wyboru wielkości kostek lodu, zwykle w trzech różnych wielkościach.  

Jaką kostkarkę do lodu wybrać? Przydatne udogodnienia 

Kostkarkę najlepiej dopasować do indywidualnego zapotrzebowania. Dotyczy to choćby mocy urządzenia, która świadczy o szybkości i efektywności pracy. Kostkarki o dużej wydajności, które w ciągu 24 godzin potrafią zrobić do 130 kg lodu, mogą mieć moc nawet do 1300 W. Natomiast najprostsze modele o mocy 120 W w ciągu doby oferują wydajność rzędu 12 kg lodu na 24 h. Kolejny parametr, na jaki warto zwrócić uwagę, to pojemność kostkarki. Ma to wpływ na to, jak często trzeba opróżniać pojemnik na lód. Największe kostkarki mogą pomieścić nawet do 55 kg, a najmniejsze około 3 kg lodu.  

Mała kostkarka z ręcznym uzupełnianiem wody utrzymuje lód do 4 godzin, większa znacznie dłużej. Do mrożenia wody kostkarka wykorzystuje czynnik chłodzący, na przykład R404a. Warto zwrócić uwagę na to, aby czynnik chłodzący był wolny od freonów – szkodliwych dla środowiska cieczy chłodniczych. Jeżeli kostkarka ma pracować wydajnie zarówno przy niskiej, jak i wysokiej temperaturze otoczenia, najlepiej wybrać urządzenie klasy T, tak zwanej tropikalnej. 

Kostkarka do lodu – ręczna czy automatyczna? 

Zależnie od indywidualnych preferencji do wyboru pozostają ręczne i automatyczne kostkarki do lodu. W drugim przypadku kostkarka jest jeszcze wygodniejsza w obsłudze, jednak wymaga stałego przyłącza do wody oraz odpływu. Niezbędne akcesorium do korzystania z kostkarki to pojemna szufelka do lodu, która pozwala na zachowanie odpowiedniej higieny oraz bezpieczeństwa. Przydatne udogodnienie to również timer cyfrowy pozwalający na ustalenie konkretnego czasu pracy kostkarki. W ten sposób można zaprogramować kostkarkę, by przygotowywała określoną liczbę kostek lodu na konkretne godziny, w których jest on potrzebny. W przypadku kostkarek o dużej wydajności, sporym udogodnieniem dla użytkownika może być również funkcja samoczyszczenia. Jeśli kostkarka nie ma takiej funkcji, konieczne jest wyposażenie się w zestaw do czyszczenia kostkarek. Producenci oferują specjalne środki czyszczące oraz dezynfekujące, gąbki, szczotki, rękawice oraz okulary ochronne.