Zobacz nasze Aukcje



Projekty technologiczne kuchnii

Zamów bezpłatny katalog

lub pobierz w formie pdf

Bemary Nastawne

Aktywne filtry

Wysokiej jakości bemar nastawny to niezbędny element wyposażenia niemal każdego lokalu gastronomicznego. Bemar gwarantuje długie utrzymywanie ciepła przez potrawy, co ogranicza do minimum konieczność ich odgrzewania. W takiej formie mogą one jak najdłużej zachować swój oryginalny smak oraz jakość. Ma to szczególne znaczenie w przypadku dań, które po odgrzaniu tracą przyjemną dla podniebienia strukturę, na przykład ciast, makaronów czy zapiekanek. W bemarze można jednak przechowywać dowolne potrawy, również zupy, mięso czy zimne sałatki, surówki i sosy.    

Ze względu na konstrukcję bemaru nastawnego można umieścić go zarówno w kuchni, jak i w pomieszczeniu, w którym wydawane są posiłki. Wydawanie jedzenia z bemaru może przeprowadzać obsługa lokalu gastronomicznego. Możliwe jest jednak również wprowadzenie jeszcze wygodniejszego rozwiązania, gdy z bemarów jedzenie nakładają sobie sami klienci, korzystając z tak zwanych szwedzkich stołów z ciepłymi daniami. Bemar nie tylko opóźnia proces utraty świeżości jedzenia. Po przykryciu chroni także potrawy przed ewentualnymi zanieczyszczeniami. 

Do bemaru zaleca się używanie przefiltrowanej wody o twardości do 6 stopni dH w skali niemieckiej. Zbyt twarda woda może powodować formowanie się osadu z kamienia na grzałkach bemaru, co zmniejsza wydajność urządzenia, a z czasem może doprowadzić do jego uszkodzenia wraz z utratą gwarancji producenta.