Filtry

Cena

0,00 zł - 6 255,00 zł

Producent

Średnica (mm)

od 
do 

Szerokość (mm)

od 
do 

Głębokość (mm)

od 
do 

Wysokość (mm)

od 
do 

Pokaż/ukryj więcej opcji

Temperatura min. (°C)

od 
do 

Temperatura max. (°C)

od 
do 

Rozmiar GN

Moc (kW)

0 - 1

Napięcie (V)

Materiał wykonania

Klimatyzatory

Pobierz ofertę w PDF

Pojemniki gastronomiczne - pojemniki GN

Aktywne filtry

Pojemniki GN do przechowywania żywności 

Pojemniki Gastro Norm (w skrócie GN) to naczynia o ujednoliconej, znormalizowanej wielkości, które można stosować do większości urządzeń gastronomicznych pochodzących od różnych producentów. Profesjonalne akcesoria występują w 9 różnych, standaryzowanych wielkościach i mają szczególne zastosowanie w gastronomii. Dzięki pojemnikom GN można przechowywać żywność w aktualnie preferowanych, bezpiecznych warunkach. Różnorodność w przeznaczeniu pojemników gwarantuje fakt, że naczynia ze stali nierdzewnej można używać zarówno w niskich, jak i wysokich temperaturach: od –40 do nawet 300 stopni Celsjusza.  

Pojemnik GN – zastosowanie 

Każdy pojemnik GN zapewnia bezpieczne przechowywanie żywności, między innymi w komorach mroźniczych, bemerach i podgrzewaczach hotelowych. Pojemniki znajdą zatem zastosowanie w witrynach grzewczych i ladach chłodniczych. Pojemnik GN wykonany ze stali nierdzewnej może mieć różną wielkość, kształt oraz pojemność. Ze względu na to, każdy pracownik sektora gastronomicznego może znaleźć dla niego inne zastosowanie. Bardzo często pojemniki GN są stosowane w różnego rodzaju placówkach żywienia zbiorowego, gdzie wykorzystuje się je na przykład do bemarów, przy tak zwanych szwedzkich stołach.  

W profesjonalnym lokalu gastronomicznym pojemniki GN stanowią niezbędne wyposażenie. Kucharze mogą korzystać z nich na wielu etapach przygotowywania potraw. Wielozadaniowe pojemniki ułatwiają i przyspieszają cały proces gotowania. Co równie ważne, pojemniki GN są także wyjątkowo łatwe w czyszczeniu. Ze względu na zaokrąglone rogi, nie gromadzą wewnątrz naczynia trudnych do usunięcia resztek jedzenia. Materiał wykonania pojemników nie ma wpływu na smak przechowywanych potraw. Z tego powodu można trzymać w nich zarówno ciepłe, jak i zimne produkty spożywcze o dowolnych składnikach.  

Właściwości pojemników GN  

Materiał, z jakiego wykonano pojemniki GN, czyli stal nierdzewna, spełnia wszelkie normy higieniczne i charakteryzuje się matową, gładką powierzchnią. Mocna konstrukcja wyróżnia się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Pojemniki GN są zgodne z aktualnymi standardami jakości i bezpieczeństwa. Z tego powodu mają na przykład okrągłe, gładkie ranty, które nie powodują ryzyka ewentualnego skaleczenia. Przy odpowiednim zastosowaniu nie wydzielają również żadnych substancji niekorzystnych dla zdrowia ludzi. W czasie użytkowania pojemniki GN nie ulegają zagnieceniom, przez długie lata nadając się do użytkowania.  

Do utrzymywania pojemników GN w czystości można stosować środki myjące, które mają w składzie kwasy organiczne i detergenty. Nie wpłynie to na stan pojemnika, natomiast pozwoli pozbyć się uciążliwych zanieczyszczeń. Stal nierdzewna jest również odporna na intensywne szorowanie – nie ulegają otarciom, wyszczerbieniom czy zarysowaniom. W razie potrzeby pojemniki GN można myć także w zmywarkach. Nieużywane pojemniki GN mogą być składowane piętrowo, co pozwala zaoszczędzić cenne miejsce w placówkach żywienia zbiorowego.