Filtry

Cena

50,00 zł - 2 215,00 zł

Producent

Średnica (mm)

od 
do 

Szerokość (mm)

od 
do 

Głębokość (mm)

od 
do 

Wysokość (mm)

od 
do 

Pokaż/ukryj więcej opcji

Temperatura min. (°C)

od 
do 

Temperatura max. (°C)

od 
do 

Moc (kW)

0 - 3

Napięcie (V)

Materiał wykonania

Klimatyzatory

Pobierz ofertę w PDF

Zaparzacze do kawy

Aktywne filtry

Przyjęcia weselne, firmowe jubileusze, czy jakakolwiek inna okazja, przy której gromadzą się ludzie, oznaczać może tylko jedno – ogromne zapotrzebowanie na kawę. Jedni sięgają po nią, by przetrwać wieczór, a dla innych to element stałej diety, bez którego nie ma mowy o sprawnym funkcjonowaniu ciała i umysłu. Aby móc połączyć duże zapotrzebowanie na kawę podczas większych spotkań z łatwością jej serwowania, stworzono zaparzacze do kawy o sporej pojemności oraz funkcjach ułatwiających przygotowanie klasycznej małej czarnej. Dostępne u nas modele tych urządzeń z pewnością spełnią wszystkie Państwa wymagania w tym zakresie.

Czym charakteryzuje się zaparzacz do kawy bufetowy?

Jego wyjątkowość polega na tym, że każdy z gości przy pomocy kraniku ma dostęp do gorącej, świeżo zaparzonej kawy – bez czekania na podanie jej przez kogoś z obsługi. Daje to szereg możliwości, takich jak nalewanie odpowiedniej do potrzeb ilości kawy do filiżanki, napełnienie nią innego naczynia, ale przede wszystkim – możliwość uzyskania zawsze gorącego napoju, kiedy tylko ma się na niego ochotę.

Jak zbudowany jest zaparzacz?

Tradycyjne, duże zaparzacze do kawy posiadają u góry specjalny system zaparzania, w którym umieszcza się dopasowany filtr oraz świeżo zmieloną kawę. Niektóre nowoczesne modele mają wbudowany filtr, bez konieczności wkładania tych papierowych, jednorazowych. Należy uzupełnić wodą tygielek do pożądanego poziomu i uruchomić urządzenie. Gdy kawa zostanie zaparzona, warzelnik zasygnalizuje to odpowiednią lampką i automatycznie przełączy się w tryb ogrzewania. Dzięki podwójnemu systemowi grzewczemu kawa po zaparzeniu jeszcze przez długi czas utrzymuje swoją stałą temperaturę.

Zaparzacze gastronomiczne – kiedy warto je mieć?

Tego rodzaju zaparzacze często wykorzystywane są w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych. Jest to najwydajniejszy system parzenia kawy dla dużej liczby gości, w dodatku wymagający jedynie wstępnej obsługi. Użytkowanie warzelnika tego rodzaju w restauracji sprawia, że barista otrzymuje gotową bazę do przygotowania większości rodzajów kawy. Unika tym samym korzystania z kawiarki, lejków z filtrami, czy ekspresów przelewowych. Posiadanie zaparzacza może się okazać korzystniejsze niż używanie ekspresu do kawy pod tym względem, że daje większe możliwości modyfikacji kawy zgodnie z życzeniem klienta lub umiejętnościami baristy.

Najczęściej jednak zaparzacz do kawy wykorzystują hotele, udostępniając tym samym swoim gościom świeżą kawę w bufecie o dowolnej porze i w dowolnej godzinie. Takie rozwiązanie odnajduje się też podczas wszelkich bankietów, szkoleń, konferencji, a nawet przyjęć weselnych. Zdecydowanie zmniejsza ono pracę obsługi lokalu, a umożliwia gościom swobodniejsze korzystanie z możliwości nalewania sobie kawy.

Jak wybrać pojemność zaparzacza?

Mamy w ofercie zaparzacze, które różnią się od siebie nie tylko funkcjami, ale również pojemnością. Zaparzacz przelewowy z niewielkim dzbankiem to dobre rozwiązanie dla małych pensjonatów, czy domów prywatnych – idealne, by poczęstować kilka osób gorącą kawą przy śniadaniu. Modele o pojemności kilku litrów dają możliwość zaparzenia kilkudziesięciu filiżanek kawy. Mamy w sprzedaży również kilkunastolitrowe zaparzacze, które są w stanie obsłużyć pełną salę gości, i to przez całą noc.

Dobór właściwego modelu powinien zależeć od indywidualnych wymogów danego lokalu czy gospodarza eventu. Należy dobrać zaparzacz pod względem pojemności w taki sposób, by zaspokoić potrzeby wszystkich potencjalnych gości podczas najbardziej tłumnej imprezy. W razie potrzeby w tygielku można parzyć mniejsze ilości kawy – na małe spotkania.

Trwała obudowa, solidne wykonanie

W naszym asortymencie znajdują się zaparzacze do kawy renomowanych producentów zaopatrujących gastronomię. Ich obudowy wykonane są ze stali nierdzewnej, co gwarantuje możliwość utrzymania higieny wewnątrz i na zewnątrz zaparzacza, a także bezpieczeństwo użytkowania. Dzięki solidnej obudowie nie należy obawiać się wycieków czy pęknięć utrudniających korzystanie z zaparzacza. Zapewnia ona także odpowiednią temperaturę urządzenia, by korzystanie z niego nawet przez nieposiadających doświadczenia gości czy obsługę lokalu było bezproblemowe.

Także elementy wewnętrzne zaparzaczy dostępnych w naszej ofercie cechują się najwyższą jakością i poziomem bezpieczeństwa. Wbudowane termostaty, podwójny system grzania, automatyczne przełączniki, lampki kontrolne – wszystko to zostało zaprojektowane z myślą o tym, by obsługa wstępna zaparzacza była łatwa nawet dla niewprawionych pracowników gastronomii.  

Łatwość obsługi zaparzaczy do kawy

W trakcie użytkowania zaparzaczy dostępnych w naszym asortymencie, obsługa lokalu ma możliwość zweryfikowania poziomu płynu wewnątrz zbiornika dzięki szklanemu wskaźnikowi. Tacka ociekowa umożliwia sprawne czyszczenie zaparzacza bez konieczności odłączania go, i pozwala utrzymać czystość dookoła niego.

Wybierając któryś z zaparzaczy dostępnych w naszym sklepie, zapewniają Państwo gościom dostęp do aromatycznej kawy podczas wielu wspaniałych eventów, czy uroczystości.